Els alumnes de Sant Roc poblen els nostres rius d’espècies en perill

Per segon any consecutiu el Projecte Vita Sant Roc aconsegueix reintroduir en les aigües dels nostres rius espècies en perill d’extinció. Al cranc autòcton de riu que l’any passat vam començar a criar al col·legi, enguany se li ha sumat un company la mar de simpàtic: l’ofegabous. Un anfibi que ha arribat quasi al límit de la seua desaparició.

Huí els alumnes de Sant Roc han traslladat les aules al Parc Natural de la Mariola, per fer la solta de les cries que durant un llarg procés de creixement, per fi han tornat al seu hàbitat natural.

No fa molt de temps, els crancs de riu eren nombrosos al nostre territori. Va arribar el cranc americà, amb una malaltia que afecta de mort als nostres crancs. A principis de segle, a la Comunitat Valenciana estaven pràcticament desapareguts. Encara pateixen risc d’extinció però en els últims 10 anys s’ha aconseguit reintroduir i ara per ara hi ha més de 50 poblacions estables.

Gràcies principalment a projectes de recuperació com el que Sant Roc ha dut a termini en els darrers cursos, els nostres animals han començat a poblar els nostres paratges. Sant Roc comença a ser un referent a nivell de centres escolars en quant als seus projectes d’Aprenentatge-Servici.

A l’èxit del projecte Cranc Roc, enguany hem de sumar la cria i recuperació d’un altra espècie vulnerable: l’ofegabous. Un amfibi semblant a una sargantana, però que viu en tolls d’aigua. Amb la col·laboració d’Antonio Pradillo, tècnic del Centre de Conservació d’Espècies Dulciaqüícoles de la Comunitat Valenciana, ha sigut posible poder fer tot el seguiment i control dels animals. Pradillo i Miquel Vives, tècnic del parc natural de la Serra de Mariola, han triat els llocs adients per alliberar els animals en diferents punts del parc.

Jordi Verdú, ha sigut el professor i màxim responsable dels dos projectes. Al centre s’han instal·lat sis peixeres per poder anar separant els animals segons el moment de cria. La seua alimentació és delicada i el tractament de les aigües suposa estar molt damunt en tot moment.

De les 125 larves d’ofegabous amb les que començaren, han aconseguit fer créixer de manera òptima per a alliberar a 50, una important xifra que els tècnics valoren molt positivament.

Totes aquestes iniciatives demostren que al Col·legi Sant Roc s’aprén d’una forma molt especial, influint de manera directa i positiva en el nostre entorn.

 

Comparte
Facebook
Twitter
LinkedIn

¿Tienes alguna consulta?

Admisión alumnos
Secretaría
Horario secreataría