Animació del Ratolinet Pérez

El Ratolí Pérez és un personatge de llegenda molt popular entre els nens espanyols i hispanoamericans. Igual que la fada de les dents dels països de parla anglesa, quan a un nen li cau una dent ho col · loca sota el coixí mentre dorm i, segons la tradició, aquest personatge l’hi canvia per un petit regal o per monedes . Aquesta tradició és pràcticament universal encara que adopta formes diverses en diferents cultures. Se li reconeix com «Ratoncito Pérez» als països hispanoparlants, amb l’excepció d’algunes regions de Mèxic, Perú i Xile on se li diu «el Ratolí de les Dents» ia Argentina, Veneçuela, Uruguai i Colòmbia simplement «El Ratolí Pérez «. A França se li crida «Ratolí» (la petite Souris), a Itàlia se li coneix com «Topolino», «Topino» (Ratolí) o «Fatina» (fada) i als països anglosaxons aquest paper l’encarna el «Fada de les dents «(Tooth Fairy). A Catalunya aquesta tasca és encomanada a «l’Angelet» (l’Angelito), al País Basc-sobretot Biscaia-, s’encarrega «Maritxu teilatukoa» (Mari la de la teulada) ia Cantàbria és «L’Esquilu dels dientis «(L’Esquirol de les dents). En alguns llocs és tradició tirar les dents dels nens a les teulades de les cases.

Font: blog d’educació infantil- http://infantilceiplabalaguera.blogspot.com.es/

El Ratoncito Pérez on PhotoPeach

El Ratolinet Pérez a primer cicle

Origen en Espanya
«El rei nen Buby I va col · locar la seva dent sota el coixí, com és costum fer, i va esperar impacient l’arribada del ratolí. Ja s’havia adormit quan un suau frec el va despertar. «
El Pare Luis Coloma (Jesuïta nascut a Jerez de la Frontera) descriu així la trobada del petit rei protagonista del conte amb el Ratolí Pérez, però …, de què conte estem parlant? Tots coneixem la llegenda del Ratolí Pérez fins i tot tots alguna vegada hem posat amb gran il · lusió una dent sota el coixí esperant impacients el regal que aquest entranyable personatge ens hagués deixat. El que no coneixíem era que aquest famós ratolí d’autor anònim i de temps immemorials, tingués un origen, un nom i uns cognoms.
La seva introducció a la mitologia infantil es deu a una història producte de la imaginació del jesuïta Luis Coloma (l’autor de Pequeñeces, Jeromín i altres peces). Des Palau, allà per 1894, van demanar al pare Coloma que escrivís un conte quan a Alfonso XIII, que llavors tenia 8 anys, li va caure una dent. Coloma el presenta com un bonàs personatge que mostra al Rei Buby (sobrenom amb què la Reina Maria Cristina cridava al seu fill) les misèries dels pobres, abans de dipositar un toisó d’or en el seu il · lustre llit.
El ratolí vivia amb la seva família dins d’una gran caixa de galetes, en el magatzem de la llavors famosa confiteria Prats, al número vuit del carrer de l’Arenal, al centre de Madrid, a uns cent metres del Palau Reial. El petit rosegador s’escapava freqüentment del seu domicili i, a través de les canonades de la ciutat, arribava a les habitacions del petit rei Bubi I (Alfonso XIII) i les d’altres nens més pobres que havien perdut alguna dent, despistant als gats , que sempre estaven a l’aguait.
Anys després aquest il · lustre personatge ha rebut un merescut reconeixement, després d’estar anys i anys omplint d’il · lusió dels somnis dels més xicotets.
L’Ajuntament de Madrid va retre un homenatge a aquest ratolí de llegenda instal · lant una placa commemorativa al carrer de l’Arenal, número 8, de Madrid, el mateix lloc on el pare Coloma va situar l’habitatge del rosegador, amb el text: Aquí vivia, en una caixa de galetes, Ratolí Pérez, segons el conte que el pare Coloma va escriure per al nen Rei Alfons XIII.
S’ha convertit d’aquesta manera en el primer personatge literari a qui l’Ajuntament homenatja amb una placa del Pla Memòria de Madrid.
Ara els xiquets li dirigeixen cartes al seu domicili del carrer Arenal i fins i tot arriben a enviar les seves dents per correu, sense perdre aquesta gran il · lusió que aquest ratolí molt xicotet, amb barret de palla, lents d’or, sabates de llenç i una cartera vermella , col · locada a l’esquena, sempre els ha fet sentir.
Font: Viquipèdia
«Fa molt de temps, hi havia un príncep anomenat Buby i els seus pares ho estimaven molt. Per això, quan se li va caure la seva primera dent, la mare li va explicar que els nens bons deixaven la seva dent sota el coixí perquè el ratolí de les dents hi canviés per un regal […]»

CANCÒ: Grupo Encanto: » El Ratón Pérez»

CONTE CONTACONTE: EL RATÓN PÉREZ

«El Ratoncito Pérez» de Luis Coloma, de la Real Academia Española de la Lengua . Contat per Beatriz Montero i emitit en la secció contacontes del programa infantil «La Merienda», juny 2012.

CAILLOU Y EL RATONCITO PÉREZ

Comparte
Facebook
Twitter
LinkedIn

¿Tienes alguna consulta?

Admisión alumnos
Secretaría
Horario secreataría